Mattheus Passion voor dummies

Vrijdag 18 maart 2016 19:30 – 21:30

Elk jaar met Pasen klinkt er overal in het land de Matthäus Passion van Johann Sebastiaan Bach. Er is geen land ter wereld waar zo veel uitvoeringen van dit meesterwerk ten gehore worden singing-smiley-face_pgebracht. Tegenwoordig is het een beetje ‘in’ om naar een uitvoering van de Matthäus Passion te gaan, want de Matthäus Passion wordt door velen als prachtigste muziekstuk op aarde gezien.
“De mooiste noten uit de muziekliteratuur”, zegt Paul Witteman.

In mijn kennissenkring hoorde ik vaak na een dergelijke bezoek verhalen als: “wat duurde dat lang”; “wat was dat saai”; “ik viel bijna in slaap” of “tjonge, het lijkt wel alsof ze steeds maar hetzelfde speelden”.

Is de Matthäus Passion dan alleen voor geschoolde musici, intellectuele en absolute insiders bedoeld? Nee absoluut niet! Iedereen kan van deze prachtige muziek genieten. Daar help ik u graag een handje bij. De cursus is een handreiking om de Matthäus Passion en klassieke muziek in het algemeen beter te leren begrijpen en beluisteren.

Wat is het verschil tussen een aria en een recitatief. Wat is dan een accompagnato-recitatief? Hoe zit het met de Basso Continuo of een da capo aria? Allemaal vragen waarop u het antwoord zult vinden tijdens deze luistercursus. We gaan dit ontdekken aan de hand van verschillende delen uit de Matthäus Passion. Gaat u mee op ontdekkingstocht? Van harte welkom!

Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12

Prijs per persoon: € 20,- inclusief BTW en cursusmateriaal
Docent: Elsa de Jong-Bunk

Locatie:
Muziekhuis Deventer
Van Calcarstraat 4
7415 CK Deventer